En blogg för dig som vill läsa om psykologi och vetenskap. Forskning om känslor. Och om internet, rymdstoft, kultur och annat som kan lysa upp tillvaron.
söndag 22 mars 2009
Sanningens ögonblick?
Såg en kort stund på "sanningens ögonblick" på Tv5 . En änglaliknande tjej med blonda lockar sitter inför halva svenska folket och outar att hon ser det som en självklarhet att hon vill bli försörjd av sin kille. Nästa fråga är en fråga om hon älskar sin nuvarande man. Pinsamt nog svarar hon nej på denna fråga. Klart otaktiskt.
Som uppvärmning till dessa avslöjanden berättade hon att hon brukade tänka på sin exkille när hon hade sex. Jag mindes snabbt varför jag undviker detta TV-program. Det är plågsamt att se en människa sitta och göra bort sig inför alla vänner, släktingar, och kommande (?) arbetsgivare och förstöra sitt liv. Too much information liksom. För den här tjejen lär behöva ett jobb sanna mina ord- svårt att tro att den snälle Erik känner sig lika motiverad att försörja henne efter detta. Eller?
Kanske är det just så här spånig man ska verka för att väcka beskyddarinstinkter hos män.
Bilden här intill heter "Time saving Truth from Falsehood and envy" och är gjord av Lemoyne 1738. Den visar hur tiden räddar sanningen från lögnen och avundsjukan. Kanske är tiden bättre än polygrafen?
Hela konceptet med att man kan lita på lögndetektorn ("polygrafen") är nämligen feltänkt. På TV4:s hemsida om polygrafen som används i Sanningens ögonblick överdrivs lögndetektorns pålitlighet å det grövsta enligt min uppfattning.
Man hävdar att lögndetektorns pålitlighet är 97 procent (97 av 100 undersökningar är utförda med exakt precision). Men medger att det förekommer falskt positiva eller falskt negativa resultat. Det betyder att apparaten säger att man ljuger fast man talar sanning eller att man ljuger utan att lögndetektorn märker det. Sanningen är att polygrafens tillförlitlighet är oerhört ifrågasatt. Visst mäter den puls, svetten i handflatorna, andningens intensitet ganska exakt - men ingen kan säga att ändringar i dessa med 100% säkerhet innebär den en känsloreaktion som beror på "spänning" eller den "arousal" som teoretiskt bör uppstå när man ljuger.
Man kan ju få hög puls av alla möjliga slags känslor, och via olika strategier kontrollera kroppsliga reaktioner - kolla in den här kritiska länken som sågar lögndetektorer och deras vetenskapliga grund. Vissa forskare menar att man med en polygraf bara får ca 60% rätt vilket är något mer än slumpen.
Med den informationen hade Johanna i Sanningens ögonblick i Söndagens program säkert valt en mer försiktig strategi och stannat när hon hade 75 000 kr. Hon hade ju inte ljugit - tänkte hon säkert - detta borde ju göra att hon lätt som en plätt skulle kunna segla upp till de högre vinstnivåerna. Men polygrafer funkar ju inte riktigt lika bra som TV4 vill mena.
Och hur ska det nu gå för skönlockiga Johanna och stackars Erik? Kanske Erik förlåter hennes "sanningar"? Kanske han inte omedelbart börjar leta efter en annan tjej, till exempel någon som älskar honom?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar